donderdag 18 september 2008

Australiërs schieten gouverneur Barakzai van district Chora in Uruzgan dood

ISAF-militairen uit Australië hebben woensdagavond Ruzi Khan Barakzai, de gouverneur van het district Chora in de provincie Uruzgan in zuidelijk Afghanistan doodgeschoten. Ook twee van zijn mannen werden gedood. Twee raakten er gewond.

Bij de “gecompliceerde” schietpartij waren volgens het Nederlandse ministerie van Defensie geen soldaten uit Nederland betrokken. Het incident vond plaats bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt.

Onder de gewonden bevindt zich de zoon van de districtschef. Hij ligt in het ziekenhuis op Kamp Holland.

Den Haag leidt het Provinciaal Reconstructie Team in de gewelddadige provincie en wordt daarbij ondersteund door onder meer troepen uit Australië, Tsjechië en Frankrijk. Australische special forces vallen inder het regionale ISAF-commando in Kandahar.

De politie van Uruzgan meldde dat Australische soldaten de kogels hadden afgevuurd. Het Australische ministerie van Defensie meldde dat er special forces bij betrokken waren.

Ruzi Khan Barakzai was met zijn mannen naar het huis van een vriend gegaan omdat die telefonisch om hulp had gevraagd. De vriend dacht dat zijn huis omsingeld was door Taliban en wist blijkbaar niet dat het om ISAF-militairen ging.

Ruzi Khan was een voormalige politiecommandant en mujaheddien leider en was als gouverneur van Chora en militieleider een vooraanstaand leider van de Barakzai-stam. Zijn manschappen strijden aan de kant van de ISAF-veiligheidsmacht.

Hij was afgelopen juni gekozen tot gouverneur bij districtsverkiezingen die werden georganiseerd door het Nederlandse Provinciaal Reconstructieteam (PRT).

De ISAF spreekt van een “mogelijk eigen vuur incident” en dat daarbij drie leden van de Afghaanse Nationale Politie zijn gedood en zegt dat gouverneur Rozi Khan onder de doden is.

De ISAF rekent hem dus onder de Afghan National Police. Een woordvoerder van de ISAF meldt dat alle details nog niet bekend zijn en stelt samen met de Afghaanse autoriteiten een onderzoek in.

Motief
De Australische troepen dachten dus dat er in het huis Taliban waren. De vraag is waarom een vriend van Barakzai Taliban in zijn huis zou hebben?

Chaos
De Afghaanse politie meldt dat er gevochten werd tussen Talibans, Australiërs, de Afghaanse politie en tribale strijders bij de provinciehoofdstad Tarin Kowt.

Ruzi Khan zou aanwezig zijn geweest in een gebouw dat door buitenlandse troepen was omsingeld.

Verklaring van de Afghaanse politie zijn in het verleden niet altijd betrouwbaar gebleken.

Het Nederlandse ministerie van Defensie beschreef de situatie als een “complex vuurgevecht”.

Het Australische ministerie van Defensie meldde dat de Australiërs vanuit verschillende posities waren beschoten. Ze vuurden uit zelfverdediging terug. Mogelijk werden er ook Afghaanse politiemannen door de Australiërs doodgeschoten, zo verklaarde het ministerie.

Dit gebeurde dan uit zelfverdediging. De situatie zou nog niet helemaal duidelijk zijn, aldus Defensie. Aan de kant van de Australiërs vielen in elk geval geen slachtoffers.

De Afghaanse president Hamid Karzai sprak zijn bezorgdheid uit over het incident en zei de dood van Ruzi Khan (Rozi Khan) te betreuren. Hij bestempelde de slachtoffers als “naaste medewerkers”.

Misverstand
Karzai noemde de situatie een misverstand tussen buitenlandse en plaatselijke troepen.

De buitenlandse soldaten zagen de gouverneur en zijn mannen aan voor Taliban-strijders.

Het Australische ministerie van defensie stelt evenals de ISAF een onderzoek in naar de omstandigheden waardoor dit allemaal kon gebeuren.

De Australische special forces vallen direct onder het bevel van het regionale ISAF-hoofdkwartier in Kandahar. Ze worden niet geleid door de Task Force Uruzgan die onder bevel staat van Nederland.

Ghulab Khan Wardak, de plaatsvervangende chef van de politie van Uruzgan, zei dat Barakzai zich in de woning bevond.

De politiecommandant van Uruzgan, generaal Juma Gulab Khan, zei dat de Australiërs dachten dat ze een huis hadden omsingeld waarin zich Taliban bevonden.

De vriend van Rozi Khan dacht op zijn beurt dat zijn huis was omsingeld door de Taliban.

Op donderdag werd nog een stamoudste in Uruzgan gedood door de explosie van een bermbom.

Karzai liet weten dat hij de dood van Rozi Khan en de oudere als “een groot verlies” beschouwt. De mannen waren wichtige collega’s van Karzai tijdens zijn weerstand tegen de Taliban.

Karzai werkte vanuit een basis regen het regime van de Taliban vanuit Uruzgan tijdens de invasie van buitenlandse troepen in 2001.

De oudere was Mohammad Gul. Hij kwam samen met twee agenten om door een explosie van een bermbom.

Volgens waarnemers is de gebeurtenis een verdere terugslag voor de strijd tegen de opstand van de Taliban.

Kritiek
De buitenlandse troepen in Afghanistan krijgen al zware kritiek te verduren vanwege de honderden burgers die ze om het leven brengen bij hun aanvallen.

Vorige maand brachten ze 90 burgers om, waaronder 60 kinderen, in de plaats Shindand in het westen van Afghanistan.

Ze dachten dat ze Talibans aanvielen maar het ging om beveiligingsbeambten die juist in dienst waren van de buitenlandse troepen. Ook de vrouwen en kinderen van de beveiligers werden gedood.

De Verenigde Naties brachten deze week een rapport uit waarin werd gemeld dat er dit jaar al 1.445 burgers werden gedood in het Aziatische land. 577 mensen werden omgebracht door de Afghaanse en buitenlandse troepenmachten.

De ISAF is in Afghanistan om de regering te helpen om vrede en veiligheid te brengen in het land maar slaagt daar niet in. De veiligheidssituatie verslechtert alleen maar meer er meer.

Er vallen recordaantallen slachtoffers onder de buitenlandse soldaten, de burgers, de Afghaanse politie en er worden ook talloos veel aanhangers van de Taliban omgebracht.

Agenten gedood
Donderdag kwamen er nog een stamoudste en twee agenten in Uruzgan om het leven bij Kaftar in de buurt van Tarin Kowt door de ontploffing van een bermbom. Deze aanslag zou zijn opgeëist door de Taliban.

De oudere is Mohammad Gul. Hij was een medestander van president Hamid Karzai in de strijd tegen de Taliban toen de invasie van de buitelandse coalitie in 2001 begon.

Het Nederlandse ministerie van Defensie blijft de situatie in de provincie keer op keer “relatief rustig” noemen, terwijl het geweld er dit jaar met 120 procent is toegenomen en Uruzgan nog niet zo onveilig is geweest sinds de Nederlanders er kwamen.

Geen opmerkingen: